Happy Village je projekt in blagovna znamka turškega podjetja Işik Tarim a.ş., specializiranega za proizvodnjo biološko pridelanega suhega sadja in oreščkov. Med drugim podjetje proizvaja tudi linijo biološko pridelanega suhega sadja za našo blagovno znamko Fast Snack.

Povprečna velikost zemlje turškega kmeta zaradi dedovanj in razdeljenosti polj obsega 6 hektarov, kar je skoraj polovica manj, kot je povprečna velikost obdelovalne površine evropskega kmeta. Namen projekta “Happy Village” je združevanje kmetov in vasi ter pomoč pri njihovem razvoju. Danes združuje več kot 3000 kmetov s skupaj preko 11 000 hektari obdelovalnih površin iz preko 150 vasi.

Cilji projekta “Happy Village” so:

  • izobraževanje in svetovanje kmetom na področju vzgajanja in obiranja pridelkov, kar izboljšuje njihovo končno kakovost;
  • svetovanje in nadzor nad izvajanjem kmetijske prakse v skladu z namenom organske pridelave;
  • pomoč pri izboljšanju socialno-ekonomskega stanja vasi (npr. zagotavljanje vodnih rezervoarjev za sušna obdobja, prenove stavb);
  • širjenje organskega načina pridelave hrane.

Podjetje Işik Tarim a.ş., ki je projekt razvilo, je bilo ustanovljeno leta 1974, tradicija prodaje organskih proizvodov pa sega v leto 1991. S tem je bilo tudi prvo turško podjetje, ki je nudilo organske proizvode.

Agronomi podjetja izvajajo redne naključne preglede kmetijskih površin in izvajanja kmetijskih praks za zagotavljanje organskega načina proizvodnje pridelkov. Akreditirani laboratoriji pa analizirajo redne vzorce zemlje, listja in pridelkov za ugotavljanje morebitnih neželjenih in nedovoljenih snovi. Na ta način produkti ohranjajo certifikate kakovosti.